علائم عفونت لوزه

از مهم‌ترین و شایع‌ترین علائم عفونت لوزه می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

* گلودرد شدید
* بوی بد دهان
* مشکل در بلع یا بلع دردناک
* دل درد
* گوش درد
* تب و لرز
* سردرد
* صدای خشن
* لوزه‌های قرمز و متورم
* نقاط سفید یا زرد روی لوزه‌ها (این در صورتی است که علت عفونت لوزه باکتری باشد، نه ویروس)
* گرفتگی گردن
* درد گردن و فک به دلیل تورم غدد لنفاوی
* خستگی
* اختلال خواب
* لرز
* سرفه
* درجه حرارت بالا
* کوفتگی
* درد معده و استفراغ
* خزدار شدن زبان
* مشکل در باز کردن دهان
* حالت تهوع


احتمال ویروسی بودن یا ویروسی نبودن بیماری


در چه حالت بیماری ویروسی است؟
وجود علائمی همچون احتقان، گرفتگی و آبریزش بینی، عطسه و سرفه نشان‌دهنده این است که منشأ بیماری فرد ویروسی بوده و بدون نیاز به درمان و بعد از گذشت دو هفته خوب می‌شود.

در چه حالت بیماری غیر ویروسی است؟
برعکس مورد بالا، تب می‌تواند نشان‌دهنده عفونت باکتریایی لوزه‌ها باشد. در صورت بروز تب ناگهانی، لازم است سریعا به پزشک مراجعه کنید؛ زیرا احتمال دارد به گلودردهای استرپتوکوکی مبتلا شده باشید.

نکات مهم
عفونت ورم لوزه باعث مسدود شدن راه تنفسی بیمار می‌شود و احتمال دارد فرد بیمار با اختلال در الگوی خواب مواجه شده و در خواب دچار وقفه تنفسی شود.
نوع ویروسی و باکتریایی عفونت لوزه، مسری واگیردار است؛ اما اگر عفونت لوزه در اثر التهاب سینوس‌ها یا حساسیت غشای مخاط بینی ایجاد شده باشد، غیرمسری و غیر واگیردار خواهد بود.


علائم عفونت لوزه مزمن

* عفونت و التهابات مزمن و پایدار
* تشکیل سنگ لوزه
* با خرد شدن سنگ لوزه، بوی زننده‌ای ایجاد می‌شود که تنفس بیمار را دچار مشکل می‌کند.


علت ابتلا به عفونت لوزه

عفونت لوزه هم ویروسی است هم باکتریایی. از مهم‌ترین باکتری‌ها ویروس‌هایی که باعث می‌شوند فرد به عفونت لوزه مبتلا شود می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

۱. راینوویروس
راینوویروس یا ویروس سرماخوردگی که به انگلیسی Rhinovirus نامیده می‌شود، اصلی‌ترین عامل بیماری سرماخوردگی و رایج‌ترین عامل عفونتی در انسان‌ها است.

۲. آدنوویروس
آدنوویروس‌ها نوعی از ویروس‌ها هستند که از طریق سرفه، عطسه و تماس با فرد آلوده منتقل می‌شوند. آدنوویروس‌ها بسیار شبیه به آنفلوانزا هستند با این تفاوت که آدنوویروسها در تمام طول سال بیماری‌زایی می‌کنند.

۳. آنفلوانزا
ویروس آنفولانزا از طریق ترکیب با سیالیک اسید دیواره مخاطی، از سد دفاعی مخاطی مجرای تنفسی عبور می‌کند و باعث ایجاد عفونت می‌شود.

۴. کروناویروس
علت ابتلا به سرماخوردگی‌های شدید، ویروسی به نام کرونا است. کرونا ویروس‌ها خانواده بزرگی از ویروس‌ها هستند که موجب ابتلای فرد به بیماری سرماخوردگی و حتی بیماری سارس می‌شوند.

۵. استرپتوکوکوس
استرپتوکوکوس با نام انگلیسی Streptococcus، یکی از باکتری‌های گرم مثبت است و سالیانه ۷۰ میلیون عفونت توسط این باکتری ایجاد می‌شود.

۶. ویروس سینسیتیال
ویروس سینسیتیال یا ویروس پیوسته یاخته‌ای تنفسی که به انگلیسی Respiratory Syncytial Virus نامیده می‌شود، اغلب باعث عفونت‌های حاد دستگاه تنفسی خواهد شد.


درمان خانگی عفونت لوزه

از مهم‌ترین روش‌های درمان خانگی عفونت لوزه می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

۱. مصرف زیاد مایعات
مصرف مایعات از خشک شدن گلو ایجاد ناراحتی‌های بیشتر جلوگیری می‌کند. هنگام مبارزه بدن با عفونت‌ها، بدن نسبت به حالت طبیعی، به آب بیشتری نیاز پیدا می‌کند. مصرف نوشیدنی‌های گرم و بدون کافئین نیز می‌تواند کمک کننده باشد.

۲. مصرف لیمو
لیمو به دلیل دارا بودن خواص ضد ویروسی و ضد باکتریایی، مانع از ایجاد عفونت و التهاب می‌شود. همچنین وجود ویتامین C زیاد در این میوه، بدن را در برابر عفونت‌ها مقاوم‌تر می‌کند. برای جلوگیری از عود علائم عفونت لوزه، به مدت چند روز و هر روز دو بار، در یک لیوان آب گرم، مقداری نمک، مقداری آب‌لیموی تازه و یک قاشق غذاخوری عسل بریزید و میل کنید.

۳. زردچوبه
زردچوبه به دلیل دارا بودن خواص ضدالتهابی و ضدعفونی‌کنندگی قوی، می‌تواند عفونت لوزه را از بین ببرد و علائم عود بیماری را کاهش دهد. برای این منظور لازم است به مدت چند روز و قبل از خواب، یک قاشق چای‌خوری پودر زردچوبه را به یک لیوان آب گرم اضافه کنید و میل نمایید.

۴. انجیر
انجیر می‌تواند التهاب لثه را از بین برده و درد ناشی از تورم لوزه را کاهش دهد. برای این منظور لازم است هر روز یا چند روز در میان، به عنوان میان وعده، سه عدد انجیر خشک را در آب خیسانده و میل کنید.

۵. دارچین و عسل
دارچین با دارا بودن خواص ضد میکروبی از رشد باکتری‌ها جلوگیری می‌کند و درد، تورم و التهاب لوزه‌ها را کاهش می‌دهد. برای این منظور لازم است به مدت یک هفته دو یا سه بار در روز، یک قاشق چای‌خوری پودر دارچین را همراه با دو قاشق چای‌خوری عسل به یک لیوان آب گرم اضافه کرده و میل کنید.


درمان دارویی عفونت لوزه

اگر دلیل عفونت لوزه شما باکتری‌ها باشند با استفاده از داروهای آنتی‌بیوتیک مانند پلی سیلین و اریترومایسین می‌توانید درد را تسکین دهید. لازم است برای دستیابی به نتیجه مطلوب، داروهای آنتی‌بیوتیک را تا پایان دوره درمان به طور مرتب مصرف کنید، زیرا در صورت قطع مصرف، بیماری دوباره بر خواهد گشت. برای کاهش التهاب ناحیه حلق، پزشک داروهای استروئیدی را تجویز می‌کند. در برخی از موارد بیماری بهبود پیدا نمی‌کند و فرد دچار عفونت مزمن لوزه می‌شود. در چنین حالتی، پزشک ممکن است جراحی را پیشنهاد دهد.


سخن پایانی

برای اینکه از عفونت لوزه جلوگیری کنید، لازم است بهداشت شخصی را بسیار دقیق رعایت کنید. اگر دچار عفونت شده‌اید لازم است استراحت کنید، مایعات بیشتری بنوشید و کمتر حرف بزنید.


منبع: سایت ستاره